Én még soha nem voltam Michelin csillagos étteremben, és sajnos több mint valószínű, hogy a közeljövőben sem fog sor kerülni arra, hogy meglátogathatok egyet. A kulináris élvezetek szentélyeibe azonban nagyon szeretek bekukucskálni és ámuldozni az ott felszolgált ételeken és minőségen. Az ebben a bejegyzésben bemutatott éttermek szakácsönyvei pedig szerintem híven tükrözik az általam még sosem ízlelt csodavilágot:-)
Az első szakácskönyv amit szívesen forgatnék, az az Eleven Madison Park remekműveit tartalmazza. A new yorki 3 Michelin csillaggal is büszkélkedő étterem egy nagyon szép kiadvánnyal rukkolt elő. A brooklyni sikersztoriba viszont, bármennyire is érdekes, itt most nem mélyednék jobban bele, mert az inkább egy másik blog témája. A vaskos könyv a Little, Brown and Company kiadásában készült, minden oldala letisztult és elegáns. A fehér designban a csodálatos ételelfotók gyönyörűen mutatnak. A képeket Francesco Tonelli készítette. A több mint 160 receptet a 4 évszak szerint csoportosították a szerzők. Az főzés mellett azonban más szórakozást is ígér a könyv. Az olvasók megismerhetik az étterem történetét és egy tipikus 3 csillagos Michelin napot is végig követhetnek a gourmandok az oldalakon. A főszakács Daniel Humm szerint pedig valóban el lehet készíteni a felsorolt ételeket. Erre azért én nem vennék mérget, és nagyon sajnálnám a konyhámban kitenni ezt a csodát a pultra miközben én kísérletezek mindenféle szakácstrükkel:-)
A képek mellé pedig ezúttal egy trailer is jár, ami majdnem olyan szép, mint a könyv.
A második könyvvel már régóta szemezek. A NOMA, az északi konyhaművészet gyöngyszeme és valójában a világ egyik legjobb étterme. A szakácskönyv, (bár ezt azért nem nevezném annak, még akkor sem ha több mint 90 recept található benne), sem marad le az étterem nívója mögött. 2011-ben megnyerte a IACP Cookbook Award legjobb fotó és étel styling, valamit a design díját. A képeket a csodálatos Skandináv tájakról és a különleges ételekről Ditte Isager készítette. A kiadásért pedig a szakácskönyvekben igazán profi Phaidon felelt. A világ egyik legfelkapottabb éttermében ahol 12 asztal várja a vendégeket, és azok is több mint 3 hónapra előre le vannak foglalva René Redzepi az úr, akit egy kicsit közelebbről is meg lehet ismerni a történeteken és a remek képeken keresztül. A Noma szerintem egy csodálatosan sikerült könyv és ebben az étteremben azt hiszem szívesen elfogyasztanék egy különleges vacsorát valószínűleg életreszóló élmény lehet.