HTML

ReadIN

Könyvekről másképp:-)

Friss topikok

  • kadarc: az előbb rájöttem, hogy mit akarok ide kommentelni...de csak holnap írom meg. Ez azért van, mert i... (2012.04.05. 23:38) A könyvespolc Michelin csillagai
  • Carmenère: Valóban tökéletes vizuális élményt nyújt ez a válogatás; és ugyan a teljes tartalmát (sajnos még) ... (2012.03.05. 14:38) Somewhere over the rainbow

Sorokon kívül

2012.03.30. 15:47 krukorica

Lolita új ruhái

Címkék: lolita Nabokov DieterZimmer venusfebriculosa

"Lolita, életem fénye, ágyékom tüze. Bűnöm, szívem. Lo-li-ta: nyelvem hegye, amint három szökelléssel lefelé tart a szájpadláson, hogy aztán végül a fogaknak ütközzék. Lo. Li. Ta." A világirodalom  talán egyik legtöbbett elemzett, szeretett-utált művét, Nabokov Lolitáját, ezúttal nem az irodalomkritikusok szedték ízekre, hanem a világ legjobb grafikusai terveztek számára gyönyörű borítókat.

Lolita-Blairkicsi.jpg

A Lolita Cover Project ötlete egy amerikai, irodalomrajongó építész fejéből pattant ki. John Bertram oda van a designért, a könyekért és az orosz kultúráért. A lelkes úriember egyik kedvenc olvasmánya a Lolita, és mint jó szemű és ízlésű bloggert nagyon bántotta, hogy az óriási visszhangot kiváltó remekmű, általában rossz és fantáziátlan borítókat kap. Ezt a véleményét csak erősítette  Dieter Zimmer online borító gyűjteménye. Bertman szerint a  rossz designok nemcsak a történet pikánssága miatt születtek, hanem mert az alkotók legtöbbször félreértelmezik a főszereplő figuráját.
Ezért John, 2009-ben úgy döntött, hogy meghirdet egy kreatív versenyt az újratervezésre. A kíírásnak hatalmas sikere volt 105-en jelentkeztek 34 országból.  A művek közül nem volt könnyű kiválasztani a legjobbat. Az elbírálásnál John az egyszerű, elegáns de erőteljes terveket és arculatokat díjazta. Bertram első körben az elcsépelt és közhelyesebb Lolita szimbólumokat zárta ki a versenyből. Ebbe a kategóriába tartozott például a nyalóka, a különféle fehérneműk, szívek, rúzs, pillangó, és a Roschach teszt tintapacái.

lolita4.jpg

lolita2.jpg

Az egyszemélyes zsűri végül egy bolgár pályamű mellett döntött. A győztes alkotáson szereplő lányalakú angyalszárnyak John szerint jól tükrözik a főszereplő Humbert Humbert lelkivilágát és egyéniségét. Annak ellenére hogy a felhasznált betűtípus egy kicsit anakronisztikus, szerinte jól passzol a szárnyakhoz és az árnyékalakhoz. Nekem nem ez a kedvencem, de Bertram az indoklásában azért hozzátette, hogy ő sem grafikus és a személyes izlése döntött a sorrendben.

Winner-Lyuba-Haleva-640x1024.jpg

A verseny sikerén felbuzdulva az ötletgazda úgy döntött, hogy nem elégszik meg az első oldallal, hanem egy egész könyvet szán ezután a Lolita új ruhába bújtatásának és újra értelmezésének. A Recovering Lolita lapjain már a legnevesebb grafikusok és könyvborító tervezők, nem kevesebben mint 60-an, rajzolták újra Nabokov regényének fedőlapját. A szép és érdekes tervek mellett pedig kritikusok és irdodalomtudósok is elemzik a Lolita jelenséget és közreműködtek a könyvön. A végeredmény Juniusban kerül a boltokba. A borítokból kiindulva legalább annyira lehengerlő lesz mint maga a regény.

Lolita-Dzikkicsi.jpg

Lolita-Bakkicsi.jpg

Lolita-Bergerkicsi.jpg

Lolita-Fulbrookkicsi.jpg


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdesign.blog.hu/api/trackback/id/tr584349896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása