HTML

ReadIN

Könyvekről másképp:-)

Friss topikok

  • kadarc: az előbb rájöttem, hogy mit akarok ide kommentelni...de csak holnap írom meg. Ez azért van, mert i... (2012.04.05. 23:38) A könyvespolc Michelin csillagai
  • Carmenère: Valóban tökéletes vizuális élményt nyújt ez a válogatás; és ugyan a teljes tartalmát (sajnos még) ... (2012.03.05. 14:38) Somewhere over the rainbow

Sorokon kívül

2012.03.13. 14:20 krukorica

50 Books válogatás 1.

Címkék: 50books/50covers UCPress LiaTjandra SanFrancisco RebeccaSolnit Bozo MeatandPotatoes LarryHarmon

Egy korábbi bejegyzésemben már írtam az 50 BOOKS / 50 COVERS könyvdesign versenyről. A 100 kiválasztott és kiállított darab, szerintem megér még pár sort, ezért úgy döntöttem, hogy néhány poszt még ezekről a könyvekről fog szólni. Előszőr a díjazott könyvek közül válogatok aztán következnek a borítók. A szelekció természetesen teljesen szubjektív:-)

polc2.jpg

A VÉGTELEN VÁROS - San Francisco Atlasz

sanfrancisco2_1.jpg

sanfrancisco1.jpg

San Francisco az egyik olyan amerikai város, ahova szívesen ellátogatnék. A University of California Press és a San Francisco-i Modern Művészetek Múzeuma kiadásában készült atlasz ezt a vágyamat csak tovább fokozta. A jól sikerült kötet nem csak nekem tetszik, a kiadó alig győzi teljesíteni a megrendeléseket. A szerző, Rebecca Solnit, pedig elnyerte a Northen California Book Awardot a kreatív próza kategóriában. A sikeren felbuzdulva a UC Press felkérte az írónőt, hogy készítse el a folytatásokat más amerikai városokról is.

sanfrancisco3.jpg

sanfrancisco4.jpg

Az alapötlet szerint az atlasz egy térképészeti óda San Franciscoról és a város kimeríthetetlen szépségéiről. A tökéletes kivitelezésben több mint 25-en vettek részt. A megvásárolható kötetekhez pedig olyan plusszok tartoznak, mint néhány limitált szériás nyomat és belépők a 75. születésnapját ünneplő múzeumba. A díjnyertes designért Lia Tjandra felelt.  A művészeti vezető, 12 művésszel és 2 kartográfussal dolgozott együtt, hogy a könyvben található térképek ne csak szépek, hanem használhatóak és informatívak is legyenek. A koncepció középpontjában a térképek állnak. Mindegyiken külön kis csapat dolgozott. Lia feladata pedig az volt, hogy ezekből az egymástól eltérő stílusú darabokból egy egységes arculatot hozzon létre. A könyv borítója szándékosan lett egyszerű, már már puritán. A készítők célja ugyanis az volt, hogy ezt az atlaszt az emberek bátran forgassák, és hajítsák be a hátizsákjukba miközben felfedezik a várost.

sanfrancisco5.jpg

KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR

bozo1.jpg

Az ember az orr mögött egy életrajzi könyv. Larry Bozo Harmon volt Amerika bohóca, nem nagyon létezik azon a kontinensen olyan felnőtt vagy gyerek, aki ne ismerné jellegzetes figuráját. A könyv maga, komoly kihívást jelentett a kiadónak. A Larry által megformált bohóc annyira karakteres volt és emblematikus, hogy annak megjelenítése és két dimenziósra formálása nagyon nehéz feladatot adott a művészeti vezetőnek.

bozo2.jpg

Az alkotók végül úgy határoztak, hogy szinte mindenben ragaszkodnak klasszikus Bozo vonásokhoz. Jól döntöttek, mert a korai ábrázolások és rajzok hatottak a legjobban a lapokon. A túlzások és az nagyíttott képek pedig nagyon mulatságosra sikerültek. Az egyik legfontosabb szempont az volt természetesen, hogy aki a kezébe veszi a könyvet az nevessen, de legalább elmosolyodjon.

bozo4.jpg

A kézirat két nappal Larry halála előtt került a kiadóhoz, az elkészült könyvet így a Nagy Bozo már nem láthatta. Özvegye viszont nagyon elégedett a Meat and Potatoes munkájával, egyetlen kifogása az volt, hogy a belseje is lehetne színesebb. Az 50 Books / 50 Covers zsűrije szerint ha azt hitted, hogy ismerted Bozot akkor nagyot tévedtél, mert eddig semmit sem tudtál róla. Európában valószínűleg nem lesz akkora sikere a könyvnek mint Amerikában, a design viszont mindenképpen megér egy pillantást, vagy inkább kettőt.

bozo6.jpgbozo5.jpg


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvdesign.blog.hu/api/trackback/id/tr174314043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása